تکنولوژی SLA – Sterolitography

در اين روش با تابش اشعه لیزر به پلیمر مایع ( فوتوپلیمر ) موجب خشک شدن پلیمر و شکل گرفتن قطعه می شود. فرایند SLA در سال 1986 توسط Charles Hull اختراع شد . دستگاه SLA دارای چهار بخش اصلی می باشد :
-مخزن پلیمر
-پلتفرم یا میزی با سطح سوراخ دار
-منبع تولید و تابش اشعه
-کنترلر که پلت فرم و جهت تابش اشعه را کنترل می کند
روش کار در این تکنولوژی به این شکل است که هنگام شروع پرینت پلتفرم تا حدی بالا می آید که فیلم نازکی از مایع به ضخامت  mm0.05  تا mm 0.15  روی سینی باقی بماند .سپس رزین روی میز با تابش لیزر خشک شده و میز به اندازه ضخامت یک لایه پایین می آید و همین فرایند تکرار می شود تا نهایتا کل قطعه شکل بگیرد.
سپس قطعه از میز جدا شده و رزین های اضافی باقی مانده در حفره های قطعه توسط مایع حلال شستشو داده می شود .در مرحله بعد برای تکمیل فرایند Cure  شدن رزین ، قطعه داخل کوره اشعه UV قرار می گیرد . مواد به کار رفته در این تکنولوژی چاپ سه بعدی ، شامل دامنه وسیعی از پلیمرهای حساس به نور از قبیل پلیمرهای شفاف ، ضد آب و رزینهای نرم می باشند.
مزایای پرینت سه بعدی به روش SLA عبارت است از :
-صافی سطح بسیار خوب
-قابلیت اجرای جزئیات در حد 3 mm
-قابلیت پرینت قطعات شفاف
-دقت ابعادی بالا
استریولیتوگرافی یکی از بهترین راه های تولید نمونه های اولیه بسیار دقیق و با دوام است. چاپگرهای 3 بعدی که با این روش نمونه سازی سریع را انجام می دهند قادر هستند قطعات پیچیده را به راحتی و با دقت بسیار بالا بسازند. در بسیاری از صنایع مانند پزشکی، از پرینت سه بعدی به روش اس ال ای برای تولید نمونه های اولیه و در مواردی نمونه های نهایی خود استفاده می کنند. امروزه خودرو سازان برای تولید بسیاری از قطعات به عنوان مثال دستگیره های ماشین از SLA استفاده کرده که این نمونه ها می توانند برای سنجش عملکرد و ظاهر نمونه های واقعی به کار برده شوند و حتی در مواردی به عنوان الگویی جامع برای سنجش خودروسازی باشند.

این روش که اولین فرآیند افزایشی برای نمونه سازی سریع است در میان قدیمی ترین روش های چاپ سه بعدی بسیار متداول بوده و شرکتهای بسیاری از این فرایند برای ساخت نمونه های اولیه با کیفیت و  صافی سطح بسیار بالا استفاده میکنند.